Węgierki są teraz najlepsze

Śliwki to pyszne owoce, które doskonale nadają się nie tylko do wypieków, ale również na konfitury, powidła i marynaty
Owoce jesieni to wspaniały podarunek tej pory roku. Dojrzewały przecież w pełnym słońcu lata i stąd bierze się bogactwo ich aromatu. Dotyczy to również późno dojrzewającej śliwy domowej, czyli węgierki. Miąższ jej owoców jest soczysty, o przyjemnym, nieco korzennym słodkim smaku. Ponadto miąższ węgierek daje się łatwo oddzielić od pestki i jest bardziej zwarty niż u innych gatunków śliw. Śliwki te nie rozpadają się podczas gotowania oraz pieczenia i nadal zachowują swój kształt.

Jak wykorzystać węgierki?

Możliwość kulinarnego wykorzystania węgierki są niemal nieograniczone. Można je smażyć, gotować suszyć, marynować i dodawać do ciast. Przyprawia się je kardamonem, kolendrą, gałką muszkatołową, goździkami i cynamonem. Węgierki można też zamrażać lub odsokowywać. Przetwarzanie węgierek zaczynamy od ich umycia, następnie przecinamy je nożem na pół i usuwamy pestki. Śliwki maja właściwości przeczyszczające, zawierają sporo wartościowych składników, suszone mają wiele witamin i wapnia.